Tunnistusmerkitsijät

Kennelliitto ylläpitää rekisteriä tunnistusmerkitsijöistä. Voit hakea tunnistusmerkitsijöiden yhteystietoja kennelpiirin ja sukunimen perusteella. Hakutuloksissa näkyy vain ne tunnistusmerkitsijät, joiden pätevyys on voimassa.

Tunnistusmerkitsijähaku.

Suomessa tunnistusmerkintänä käytetään tatuointia tai mikrosirua. Merkinnän saa koiralle oman paikkakunnan eläinlääkäriltä tai tunnistusmerkitsijäksi koulutetulta henkilöltä. Jalostukseen käytettävillä koirilla tunnistusmerkintäpakko alkoi 1.6.2008. Tunnistusmerkintäpakko koskee myös ulkomaisia jalostukseen käytettäviä koiria. Rekisteröitävien koiranpentujen tunnistusmerkintäpakko tuli voimaan vuoden 2009 alusta (Kennelliiton hallitus 28.8.2008). Tunnistusmerkintäpakko koskee 1.1.2009 tai sen jälkeen syntyneitä pentueita.

Tunnistusmerkinnästä on hyötyä esimerkiksi, jos koira karkaa tai se varastetaan. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ilmoituksen mukaan 3.7.2011 alkaen Suomeen tuotavien koirien tunnistusmerkinnäksi hyväksytään ainoastaan mikrosirumerkintä. Kennelliitto hyväksyy myös tämän jälkeen tatuoinnin virallisena tunnistusmerkintänä kokeissa, näyttelyissä ja terveystutkimuksissa.

1.1.2016 alkaen koiran epäselvä tunnistusmerkintä (toimimaton mikrosiru, epäselvä tatuointi) estää koiran osallistumisen Kennelliiton alaiseen tapahtumaan. Mikäli koiralla on siru, jota yleisimmät lukulaitteet eivät tunnista, on koiran omistajalla oltava mukanaan lukulaite, joka kyseisen sirun pystyy lukemaan.